Mit jelent a lol?

A LOL az angol-amerikai internetfelhasználók által létrehozott rövidítés. A "laugh out loud" angol kifejezés kezdőbetűből áll össze. Jelentése: hangosan felnevet, hangosan nevet, röhög. Az online közösség számára már nem pusztán a rövidített szavak jelentését tükrözi, hanem egy érzést is kifejez. Ezért fordulhat elő például, hogy valaki webkamerás beszélgetés során használja a lol kifejezést, miközben nem is nevet. Egyféle tetszés kifejezése, ahogyan az emberi szervezet is a nevetést használja az érzelem kifejezésére. Minden ellenkező híresztelés vagy információ ezzel kapcsolatban pletyka vagy átverés... lol

Feltűnt már?
A LOL elveszítette jelentését
"hangos felnevetés".
Most már csak annyit tesz
"Nincs mit hozzáfűznöm".

Mit jelent az államcsőd?

Államcsődről akkor beszélhetünk, ha egy állam fizetési kötelezettségeit (például a hitel-visszafizetést) bevételeiből vagy (újabb) hitelekből sem tudja teljesíteni. A magyar államkötvények - ezek voltaképpen az állam által felvett hitelek - államcsőd esetén hirtelen értéktelenné, eladhatatlanná válnának. A papírok tulajdonosai (hazánk esetében a külföldi alapok) nem jutnak hozzá befektetéseikhez, mivel a kötvények visszafizetését garantáló állam nem képes fizetni. Aki csak tudja, pillanatokon belül kimenekíti a pénzét az országból. Ilyen esetben az állam csak az adóforintok bevételéből fizet, nem marad pénz olyan luxuskiadásokra, mint az autópálya-építés vagy a tömegközlekedés támogatása. A közelmúltban Argentína sikeresnek tartott államcsődöt vitt végig. De amikor az állami tisztviselők nem kaptak fizetést, és a gazdaság teljesítménye hirtelen 20 százalékkal zuhant, komoly utcai zavargások kezdődtek, a végén több mint 20 halottal. Több tízezer jól képzett műszaki szakember és orvos hagyta el az országot. A mezőgazdasági árak világszerte tapasztalt, váratlan és óriási emelkedése ugyan két éven belül megint növekedési pályára tette az országot, de a csoda csak néhány évig tartott. Argentína ma ismét óriási és megoldatlan gondokkal küzd. Egy olyan országnak, amely nem fizette ki az adósságait, még évekkel később is csak vonakodva és magas felárral adnak kölcsönt. Ilyen helyzetben az állam csak annyit költhet el, amennyi az adóbevétele és amennyit az állampolgárok hajlandók spórolni. Az államcsőd sohasem végleges.

Mit jelent a nevem?

Sokan érdeklődnek nevük jelentése felől. Az így kialakult igény kielégítésére itt a megfelelő link: Keresztnevek eredete és jelentése

Van egy másik oldal is, melyet szeretettel ajánlunk: Nevek jelentése, eredete névelemzéssel. Ez valójában a névelemzéssel keltette fel érdeklődésünket, hiszen a szerkesztőségben többen is megdöbbentek azon, hogy nevük mennyire meghatározza személyiségüket. Bevallom engem is.

Persze érdeklődéssel várjuk azok hozzászólásait, akiknek névelemzésük valami egészen más embertípust jellemez!

Mit jelentenek az álmok?

Jóformán egy egész tudományág foglalkozik az álmok jelentésével, valójában pedig nem igazán érdemlik meg a tudományos jelzőt. Nyilván nem az agykutatóról, hanem az álomfejtőről és az álomjósokról volt a fenti vélekedés, ugyanakkor azt sem jelenthetjük ki, hogy az álmainknak nincsen semmi jelentése. Álmaink agyunk tudati részével van kapcsolatba, ami összekapcsolja agyunk perifériáit és lehetővé teszi, hogy hétköznapi problémáinkat megtudjuk oldani. Kétféle álmot különböztetnénk meg, pusztán tapasztalatból eredő feltételezés alapján. Az egyikben a hétköznap meghatározó dolgai tűnnek fel, esetleg egy problémáról vagy azzal kapcsolatba álmodunk, ami már napok óta foglalkoztat minket. Ebből feltételezhetjük, hogy az álmodás illetve az alvás egyes szakaszaiban a nap közben felgyülemlett információkat is feldolgozza az agy. Más csoportba sorolhatjuk azokat az álmokat, amelyek látszólag vagy valójában is összefüggéstelenségekből, logikailag egymáshoz nem kapcsolódó dolgokból áll. Persze nagy valószínűséggel, ezek az álmok is korábbi olyan átélt eseményekből, emlékekből fakadnak, melyekre már nem emlékszünk. Persze nincs okuk az elkeseredésre azoknak, akik misztikus, természetfeletti erőket és jövőbe mutató tanácsokat látnak álmaikban, hiszen a kozmológia és fizika mai állása szerint sokkal bonyolultabb és precízebb a világunk, mint az eddig gondoltuk. Előfordulhat, hogy idegrendszerünk egy másik dimenzióval kapcsolatba tud kerülni, ahol esetleg másféle manifesztációban létezik egy másik testrészünk, melyen keresztül információkat kaphatunk egy másik világból. Ez persze csak feltételezés, de ameddig nem cáfolják meg, addig lehetséges.

Hogyan lehet teherbe esni?

Ez a kérdés két csoportot foglalkoztat leginkább. Az egyikben azok a nők szerepelnek, akik sikertelenséget élnek át az áldott állapotba jutás terén, a másik azon nők csoportja, akik semmiképpen sem szeretnének teherbe esni.

A kérdésre az objektív válasz az, hogy teherbe esni csak is úgy lehet, ha egészséges hímivarsejtek kerülnek kapcsolatba egészséges petesejttel. Ezt nyilván befolyásolja a férfi potenciális képessége, egészsége, életmódja, illetve a nő egészsége, peteérési időszaka.

Az átlagos női menstruációs ciklus 28 napos, és a vérzés elindulását nevezzük az 1. napnak. A vérzést megelőző barnás folyás nem számít a ciklus kezdetének. A petesejt elkezd érni, majd a 14. napon megtörténik az érett petesejt leválása. Ezt nevezzük ovulációnak, az ovulációt megelőző két hetes szakaszt pedig a folliculáris fázisnak. Az ovuláció megtörténte után a petesejt elindul lefelé a petevezetéken. Ha találkozik spermiummal, akkor megtermékenyülhet. Ha nem találkozik spermiummal, akkor 6-12-24 órán belül elhal. Az ovulációt követő 14 napos szakasz a luteális fázis.

Megtermékenyülés csak ebben a szűk, pár órás időintervallumban lehetséges! Persze ez mit sem számít, hogyha az egyik fél valamilyen egészségügyi problémával küzd, vagy genetikai betegséggel. Ezért érdemes egy év sikertelen próbálkozás után szakemberekhez fordulni, ha komolyak a szándékok.

És most jöjjön az a csoport, akik még inkább várnának a gyermekvállalással, de a szexuális életet sem szeretnék hanyagolni. Ugyanis felmerülhet a kérdés, hogy ha ilyen kevés az esélye a megtermékenyülésnek, akkor miért kell mégis fogamzás gátló szert, illetve óvszert használni?

A női hüvelybe a védekezés nélküli együttlét beteljesedése után spermiumok millió jutnak. Ezek egy része életképtelenül mocorog, egy másik része megkezdi hosszú utazását a petesejt felé. Feljutva a petevezetéken halad a kiindulási pont felé, ahol 5-7 napig is életben maradhat! Ha érett petesejttel találkozik ebben az időszakban, akkor megtörténhet a megtermékenyülés.
A váratlan megtermékenyülést egyébként több kutatás szerint is az óvszer illetve fogamzás gátlók helytelen, nem szabály szerű használatából ered. Így az aktus megkezdése előtt célszerű mindennek kellőképpen utánanézni és utánajárni.

Miként juthat vírus a számítógépbe?

Nyilvánvalóan a kérdés azt feltételezi, hogy miként juthat számítógépünkbe kártékony szoftver, melynek ugyan semmi köze sincs a biológiai értelembe vett vírusokhoz, viszont viselkedésük, kártékony hatásuk és terjedési módjukban van némi hasonlóság.

Ahogyan a biológiai vírusok, úgy a számítógépes vírusok is kétféleképpen terjedhetnek. Vagy számítógépről számítógépre, vagy valamilyen hordozón keresztül, esetünkben valamilyen adattárolón keresztül.

A vírusok számítógépről számítógépre terjedésének különféle módjai vannak, szinte program válogatja, de megkülönböztetünk klasszikus bejutási módszerekkel rendelkező fajtákat. Ilyenek a nevezetes trójai vírusok, melyek úgy fertőzik meg a rendszert, mint ahogyan a trójai faló bejutott a görögök várába. A felhasználó önként tölti le, nem tudván, hogy az egy vírus. Például egy tetszetős képernyőkímélőt vagy játékot szeretne letölteni, miközben attól függetlenül, hogy a program látszólag helyesen működik, tartalmazhat olyan program metódusokat, melyek célja a számítógép működésének befolyásolása, vagy a készítő egyéb más szándékát hivatottak végrehajtani. A pusztán károsító, illetve lassító vírusok mellett, beszélhetünk adathalász illetve támadást előkészítő algoritmusokról is. Utóbbiról akkor beszélhetünk, amikor a program az interneten keresztül érkező utasításra vár, hogy a megfertőzött kliensek egyetlen egy, például egy cég szerverét kezdjék el összehangoltan támadni.

Persze elkaphat számítógépünk internetes alkalmazásokon keresztül, akár böngészőn keresztül is. Előfordulhat, hogy a károsító kódot például egy képben rejtik el. Ez egyébként elég gyakori fertőzési forma a trójai programok mellett talán a második, ha nem az első. Vannak persze kevésbé gyakori vírusfertőzések, amikor az operációs rendszer valamely védelmi résén keresztül jut a belső hálózaton vagy az interneten keresztül valami a számítógépünkre.

A másik terjedési módszer gyakoribb a tapasztalatlanok körében. Iskolákban, nem fontos adatokat tároló közintézményeknél gyakran előfordul, hogy egy pendrive behelyezésekor azonnal megfertőződik, melyet a gyanútlan felhasználó vírusvédelemmel nem rendelkező számítógépére csatlakoztat, mely megfertőzi számítógépét, potenciális terjesztővé téve azt.

Ha biztonságban szeretnénk tudni operációs rendszerünket, fájljainkat, vagy csak nem szeretnénk havonta újra telepíteni a gépet, akkor ajánlott egy tűzfallal ellátott hatékony vírusírótót telepíteni. Mi a Nod 32, illetve ESET Smart Security programokat ajánljuk, díjnyertes eredményei, hatékonysága és főként azért, mert kevésbé foglalja le működése a számítógépet. Ez ugyan fizetős, de megéri befektetni a biztonságba. Persze vásárlás előtt lehetőségünk van kipróbálni, körülbelül egy hónapos ingyenes próbaidőt kaphatunk, ha az ESET oldalán regisztrálunk, mely a próbaverzió lejárta után is teljes értékű védelemmel látja el számítógépünket, azzal a hátulütővel, hogy nem frissíti tovább a vírusdefiníciós adatbázist, tehát onnantól nem lesz naprakész, védett az aktuális vírusok ellen. Viszont kevés az esélye, hogy egy vadi új vírust elkapjon számítógépünk.

Persze vannak ingyenes megoldások is. Ilyen például az Avast. Előfordulhat, hogy ennél van sokkal jobb elérhető ingyenes vírusirtó, ha valakinek van jó tippje, írjátok meg nyugodtan a komment szekcióba!

Hol található Gárdonyi Géza sírja?

Gárdonyi Géza 1922. október 30-án hunyt el Egerben. Sírja is itt található. Habár végakaratában arról rendelkezett, hogy családi körben helyezzék örök nyugalomra egri háza kertjében, Eger városa ezt méltatlannak érezte volna. November 1-jén bronzkoporsóban fekvő testét az akkori egri gimnázium aulájában ravatalozták fel.

Hol tudom megnézni a gépem adatait?

A számítógéped paramétereit az általad használt operációs rendszertől függően különböző módokon nézheted meg:

Amennyiben Windows XP operációs rendszert használsz, a következők a teendők:
A Start menüben a Sajátgép elemen kattints jobb egérgombbal, majd kattints a "Tulajdonságok"-ra.

Ha Windows Vistát vagy Windows 7-et használsz normál Start menüvel, akkor:
A Start menüben kattints jobb egérgombbal a Számítógép elemre, majd kattints a "Tulajdonságok"-ra.

Ha Windows XP-t használsz klasszikus Start menüvel:
Az Asztalon kattints jobb egérgombbal a Sajátgép elemre, és ott kattints a "Tulajdonságok"-ra.

Ha Windows Vistát használsz klasszikus Start menüvel:
Az Asztalon kattints jobb egérgombbal a Számítógép elemre, és ott kattints a "Tulajdonságok"-ra.

Leggyakrabban a Windows felhasználói nem tudják, hogyan férhetnek hozzá ezekhez az információkhoz, ezért további operációs rendszerekre nem térnénk ki, de ha valakinek van jártassága más itt nem említett operációs rendszerekben, akkor nyugodtan ossza meg velünk a komment részben!

Hogyha részletesebb információkhoz szeretnél hozzájutni, akkor használhatod az Everest illetve Aida nevű programokat, illetve más a számítógép adatainak kimutatására specializált programot.

Hol tudom megnézni hogy be vagyok-e jelentve?

Manapság sokan aggódunk amiatt, hogy ha nehezen sikerült elhelyezkednünk, vajon munkaadónk teljesítette-e a munkavállaló bejelentésének kötelezettségét? Hogyan tudunk ennek utánajárni, kideríteni, hogy nem csak a fizetésünk nettó értékét kapjuk meg, de a szükséges járulékokat is fizeti utánunk a munkaadónk?

A legcélszerűbb a munkaügyi hivatalhoz fordulni, ha nagyon kétséges a dolog. Abban az esetben ha gyanúnk beigazolódna és valóban nem fizeti munkaadónk a járulékokat, akkor itt nagyobb a valószínűsége annak, hogy a további teendőkben is segítenek, például hogyan jelentsük fel a munkaadót.

Az interneten sokan párhuzamot vonnak a társadalom biztosítás érvényességével, illetve azzal, hogy amennyiben a TB-t megfelelően fizeti a munkaadónk, akkor minden bizonnyal be vagyunk jelentve, pedig ez nem feltétlenül van így. A járulékok kifizetésének kötelezettségébe nem csak a TB tartozik bele, hanem egy jó pár egyéb más járulék is. Továbbá az adóhivatal év végén értesíti ügyfeleit az elmaradó biztosítási járulékokról, illetve figyelmeztet azoknak kötelező befizetéséről. Tehát egy ravasz munkaadó, aki ezen a területen akar megvezetni, valószínűleg fizetni fogja a társadalom biztosítási kötelező hozzájárulást, hiszen itt bukhat le először. Bár tény, hogy általában azért a TB fizetése is elmarad, abban az esetben ha a munkaadó mégis a fekete foglalkoztatás útját választja.

Korábban működött egy internetes adatbázis, Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (EMMA), mely 2007. január 1-én megszűnt addigi formájában létezni. Azonban, ha lusták lennénk személyesen intézni az ügyet, vagy csak sokkal inkább kíváncsiságból mint sanda gyanúból érdeklődünk bejelentésünk iránt, akkor van rá kényelmes mód az interneten is.

Járulékfizetési adatainkat a www.magyarorszag.hu lapon tudjuk megnézni, amennyiben rendelkezünk Ügyfélkapu hozzáféréssel. Ezt az okmányirodában személyesen és díjmentesen lehet igényelni pillanatok alatt. Ugyan ebben az esetben is kénytelenek vagyunk kimozdulni, de így ha időközben munkahelyet váltanánk már nem kell újra és újra elintézni ezt a folyamatot.

Ha az ügyfélkapuban nehézségeink adódnának, íme egy kis instrukció:

Jelentkezzünk be az Ügyfélkapun a már megszerzett adatokkal. Fent láthatjuk a lehetőségeket. Válaszuk az Ügyintézés fület. Az így megjelenő oldal jobb oldalán szintén lesznek felsorolások azokról az opciókról, melyeket az emberek gyakran használnak. Itt válasszuk ki a 4. Foglalkoztatási jogviszony lekérdezése címszót. Rákattintunk, majd a következő oldalon találunk egy sárga alapon fehér írást, melynek segítségével igénybe vehetjük a szolgáltatást "Használom a szolgáltatást". Kattintsunk rá. Betöltődik az OEP honlapjának az a része, ahol le tudjuk kérni a biztosítási jogviszonyt is. Bal oldalon válasszuk ki a biztosítási jogviszony lekérdezését. Ezek után adjuk meg a szükséges adatokat (TAJ-szám stb.). Gépeljük be, majd kis várakozás után megjelenik egy lista, ahol a biztosítási jogviszonyunkat tartják nyilván. Előző jogviszonyainkat is megtalálhatjuk.

Az ügyfélkapu használatát pár óra alatt meg lehet szokni. Idővel rájön az ember a felépítésére, logikájára. Ha kiismeri magát rajta az ember, számtalan dolognak utána tud nézni. Azonban soha se felejtsünk el kijelentkezni használat után! Ne adjunk esélyt az esetleges illetéktelen felhasználásra, illetve ne internetkávézókból intézzük fontos ügyeinket.

Hol tudom megnézni az ip címem?

Az IP címed megtekintésében a következő oldalak nyújtanak segítséget:

http://ipcim.com/hu/
http://whatismyipaddress.com/
http://www.whatismyip.com/
http://www.ip-adress.com/
http://ipchicken.com/

A felsorolt oldalak mindegyikén megtekintheted az internet szolgáltatód által kiosztott IP címed, ami bizonyos esetekben lehet a modemed, illetve annak a szervernek az IP címe, amelyen keresztül csatlakozol az internethez.

Ha Windows alapú operációs rendszert használsz, akkor a klasszikus parancssor használatával további információkat tudhatsz meg, így az átjáró illetve a maszk címét, továbbá az összes IP címet, melyen keresztül más gépekhez csatlakozik a számítógéped.

A parancssor elindítását követően az ipconfig parancs begépelése után megtekintheted a fent említett információkat, így a számítógéped IP címét is.

Melyik a leghosszabb magyar szó?

A leghosszabb szavak két csoportra oszthatók. A szavak egy részét csak a rekord kedvéért találnak ki, egyébként értelmetlenek, míg más szavak rövidebbek, de értelmesen felhasználhatók és beilleszthetők egy mondatba.

A mesterségesen képzett szavak ugyan hosszúak, de sokszor az átlag ember számára viszonylag észrevétlenül elvesztik értelmüket. Vegyük például a megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért szót. megszentségteleníthetetlenség még értelmezhető, de a megszentségteleníthetetlenség|eskedik értelmezése már meglehetősen önkényes: Valami megszentségteleníthetetlenségének ismétlődő említése? Ragaszkodás valaminek a megszentségteleníthetetlen voltához? Annak a művelése, hogy valami megszentségteleníthetetlen? Stb. A töredezettségmentesítőtleníttethetetlenség*telenítőtlen*kedhetnétek szóban a csillaggal jelölt helyeken szintén megtör az értelmezés.

Pár példa, melyek meghaladják az átlag magyar szavak hosszúságát:
eltöredezettségmentesítőtleníttethetetlenségtelenítőtlenkedhetnétek (67 betű)
legeslegmegszentségteleníttethetetlenebbjeiteknek (49 betű)

Sokszor emlegetett hosszú szavak:
elkelkáposztástalaníthatatlanságoskodásaitokért (47 betű)
megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért (44 betű)

Vannak értelmesen tagolható szavak is, melyek a magyar helyesírás szabályainak megfelelően olykor el is kell választani.

Kötőjel nélkül:
megfellebbezhetetlenség, jövedelemegyenlőtlenség, közlekedésmeteorológiai, látogatottságnövekedési

Kötőjellel:
változtatásbejelentésikérelem-benyújtási (kötelezettség), rendszerleíróadatbázis-szerkesztő, dinoszauruszhányás-világranglista, székhelyszolgáltatás-hűségnyilatkozat, fosszilisdinoszauruszhányásvilágranglista-megdöntés

Természetesen a fent olvasható szavak tovább bővíthetőek ragokkal, úgy mint a 79 betűből álló folyamatellenőrzésiügyosztályvezetőhelyettesképesítésvizsgálat-szervezéseitekkel.

És ha ezek még mindig nem lennének elég hosszúak, itt van egy igen terjedelmes, 447 betűből álló szó:

összetettszóhosszúságvilágrekorddöntéskényszerneurózistünetegyüttes-megnyilvánulásfejleszthetőségvizsgálatszervezésellenőrzésiügyosztály-létszámleépítésellenesakciócsoporttagságiigazolványmegújításikérelem-elutasítóhatározatgyűjteményértékesítőnagyvállalatátalakításutó-finanszírozáspályázatelbírálóalapítványkuratóriumelnökhelyettesellenes-merényletkivizsgálóbizottságiüléselnapolásiindítványbenyújtásiforma-nyomtatványkitöltögetésellenőrizhetőség-próba

A leghosszabb olyan magyar szó, amellyel szótárakban is találkozhatunk az a kötőjeles "kötöttáru-kereskedelem", illetve a kötőjel nélküli "megkülönböztethetetlen". Mindkét szó csupán 25 betűből áll. Természetesen ide nem vettük bele a település, illetve vasútállomás neveket, de azok többsége nem haladja meg a 25 karaktert. Azonban akadnak kivételek, ilyen a Badacsonytördemic-Szigliget állomás.