Hogyan lehet teherbe esni?

Ez a kérdés két csoportot foglalkoztat leginkább. Az egyikben azok a nők szerepelnek, akik sikertelenséget élnek át az áldott állapotba jutás terén, a másik azon nők csoportja, akik semmiképpen sem szeretnének teherbe esni.

A kérdésre az objektív válasz az, hogy teherbe esni csak is úgy lehet, ha egészséges hímivarsejtek kerülnek kapcsolatba egészséges petesejttel. Ezt nyilván befolyásolja a férfi potenciális képessége, egészsége, életmódja, illetve a nő egészsége, peteérési időszaka.

Az átlagos női menstruációs ciklus 28 napos, és a vérzés elindulását nevezzük az 1. napnak. A vérzést megelőző barnás folyás nem számít a ciklus kezdetének. A petesejt elkezd érni, majd a 14. napon megtörténik az érett petesejt leválása. Ezt nevezzük ovulációnak, az ovulációt megelőző két hetes szakaszt pedig a folliculáris fázisnak. Az ovuláció megtörténte után a petesejt elindul lefelé a petevezetéken. Ha találkozik spermiummal, akkor megtermékenyülhet. Ha nem találkozik spermiummal, akkor 6-12-24 órán belül elhal. Az ovulációt követő 14 napos szakasz a luteális fázis.

Megtermékenyülés csak ebben a szűk, pár órás időintervallumban lehetséges! Persze ez mit sem számít, hogyha az egyik fél valamilyen egészségügyi problémával küzd, vagy genetikai betegséggel. Ezért érdemes egy év sikertelen próbálkozás után szakemberekhez fordulni, ha komolyak a szándékok.

És most jöjjön az a csoport, akik még inkább várnának a gyermekvállalással, de a szexuális életet sem szeretnék hanyagolni. Ugyanis felmerülhet a kérdés, hogy ha ilyen kevés az esélye a megtermékenyülésnek, akkor miért kell mégis fogamzás gátló szert, illetve óvszert használni?

A női hüvelybe a védekezés nélküli együttlét beteljesedése után spermiumok millió jutnak. Ezek egy része életképtelenül mocorog, egy másik része megkezdi hosszú utazását a petesejt felé. Feljutva a petevezetéken halad a kiindulási pont felé, ahol 5-7 napig is életben maradhat! Ha érett petesejttel találkozik ebben az időszakban, akkor megtörténhet a megtermékenyülés.
A váratlan megtermékenyülést egyébként több kutatás szerint is az óvszer illetve fogamzás gátlók helytelen, nem szabály szerű használatából ered. Így az aktus megkezdése előtt célszerű mindennek kellőképpen utánanézni és utánajárni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése