Miért beteg az ember?

Az emberi és egyéb más többsejtű élőlények megbetegedésének oka lehet genetikai vagy külső organizmus ráhatásával előálló betegség. Genetikai ok lehet például hogy felmenőidnek olyan egészségügyi problémája van, vagy jött elő egy adott életkorban, amelyek a te genetikai állományodban is fellelhetőek. Ilyen lehet a rákra, vagy szív és érrendszeri betegségekre való hajlam. Persze az esetek többségében ezek mind függenek az életviteledtől is, nem pusztán öröklődésnek köszönhetően alakulnak ki. Azonban vannak olyan genetikai betegségek, melyek öröklése vagy genetikai felbukkanása elkerülhetetlen, sokszor jelenleg gyógyíthatatlan problémákat okoz.

Természetesen hagyományos úton is megbetegedhetünk, vírus illetve baktérium fertőzésen keresztül. Rengeteg mikroszkopikus élőlény vesz körül minket, melyek szabad szemmel nem láthatóak. Egyesek méretükhöz képes elég intelligensek és jól értenek a szervezetünkben való bajkeveréshez, ám ne aggódjunk annyira, hiszen saját szervezetünk is egy halom hasonlóan működő mikroszkopikus élőlénycsaládból tevődik össze.

Bőrünk az elsődleges védelmi rendszere szervezetünknek. Ha nem lenne, vagy súlyos égési sérülést szenvednénk, előbb halnánk meg baktériumok fertőzésében, minthogy új bőrt varrnának ránk. Ám azt látni kell, hogy az idegen testek csak nagy mennyiségben okoznak tapasztalható, klasszikusan betegségnek nevezhető tüneteket. Szervezetünk központi védelmi rendszerét a fehér vérsejtek alkotják, melyek nap mint nap sikeresen hárítják el a betolakodók támadását.

Bizonyos esetekben talán súlyosabb csapást képes mérni egy vírusfertőzés. A vírusok sokszor elemibb élőlények, mint szervezetünk sejtjei, melyeknek célja önmaguk szaporítása, sokszorosítása sejtjeinket használva fel gazdatestnek. Veszélyességüket pont elemi szintjük okozza, hiszen rendkívül gyorsan képesek mutálódni, új fajta tulajdonságokat létrehozni és tovább örökíteni. Természetesen fehér vérsejtjeink ezek ellen is rendkívül jól lépnek fel, és ha már ennyit beszéltünk róluk, akkor tekintsük is meg egy videót róluk, amikor egy fehér vértest üldözőbe vesz egy behatolót, esetünkben egy baktériumot.


Mind a vírusoknak, mind a baktériumoknak található különösen veszélyes fajtája. Baktériumok területén az úgynevezett szuper baktériumok, vírusoknál pedig az egyik legveszélyesebb az AIDS, más néven HIV fertőzés. Ez utóbbi vírus ugyanis éppen a fehér vérsejteket választja táplálékául és gazdatestként, mely ellen ugyan részben feltud lépni a szervezet, de nem hatékonyan. Így azonnali, gyors halált nem okoznak, sőt megfelelő kezeléssel elég sokáig életben lehet maradni HIV fertőzöttként, de a legtöbb esetben a halál elkerülhetetlen.

Nem kell azonban azon töprengeni, hogy mikor kapunk el egy halálos fertőzést, ugyanis elég hatékonyan működik szervezetünk ahhoz, hogy valami egyedi hatás következménye nélkül csak úgy súlyos fertőzést szenvedjünk el. A HIV fertőzés esetében például kifejezetten a vérünkbe kell jutnia a vírusnak a terjedéshez, így általában szexuális úton terjed.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése