Melyik a leghosszabb magyar szó?

A leghosszabb szavak két csoportra oszthatók. A szavak egy részét csak a rekord kedvéért találnak ki, egyébként értelmetlenek, míg más szavak rövidebbek, de értelmesen felhasználhatók és beilleszthetők egy mondatba.

A mesterségesen képzett szavak ugyan hosszúak, de sokszor az átlag ember számára viszonylag észrevétlenül elvesztik értelmüket. Vegyük például a megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért szót. megszentségteleníthetetlenség még értelmezhető, de a megszentségteleníthetetlenség|eskedik értelmezése már meglehetősen önkényes: Valami megszentségteleníthetetlenségének ismétlődő említése? Ragaszkodás valaminek a megszentségteleníthetetlen voltához? Annak a művelése, hogy valami megszentségteleníthetetlen? Stb. A töredezettségmentesítőtleníttethetetlenség*telenítőtlen*kedhetnétek szóban a csillaggal jelölt helyeken szintén megtör az értelmezés.

Pár példa, melyek meghaladják az átlag magyar szavak hosszúságát:
eltöredezettségmentesítőtleníttethetetlenségtelenítőtlenkedhetnétek (67 betű)
legeslegmegszentségteleníttethetetlenebbjeiteknek (49 betű)

Sokszor emlegetett hosszú szavak:
elkelkáposztástalaníthatatlanságoskodásaitokért (47 betű)
megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért (44 betű)

Vannak értelmesen tagolható szavak is, melyek a magyar helyesírás szabályainak megfelelően olykor el is kell választani.

Kötőjel nélkül:
megfellebbezhetetlenség, jövedelemegyenlőtlenség, közlekedésmeteorológiai, látogatottságnövekedési

Kötőjellel:
változtatásbejelentésikérelem-benyújtási (kötelezettség), rendszerleíróadatbázis-szerkesztő, dinoszauruszhányás-világranglista, székhelyszolgáltatás-hűségnyilatkozat, fosszilisdinoszauruszhányásvilágranglista-megdöntés

Természetesen a fent olvasható szavak tovább bővíthetőek ragokkal, úgy mint a 79 betűből álló folyamatellenőrzésiügyosztályvezetőhelyettesképesítésvizsgálat-szervezéseitekkel.

És ha ezek még mindig nem lennének elég hosszúak, itt van egy igen terjedelmes, 447 betűből álló szó:

összetettszóhosszúságvilágrekorddöntéskényszerneurózistünetegyüttes-megnyilvánulásfejleszthetőségvizsgálatszervezésellenőrzésiügyosztály-létszámleépítésellenesakciócsoporttagságiigazolványmegújításikérelem-elutasítóhatározatgyűjteményértékesítőnagyvállalatátalakításutó-finanszírozáspályázatelbírálóalapítványkuratóriumelnökhelyettesellenes-merényletkivizsgálóbizottságiüléselnapolásiindítványbenyújtásiforma-nyomtatványkitöltögetésellenőrizhetőség-próba

A leghosszabb olyan magyar szó, amellyel szótárakban is találkozhatunk az a kötőjeles "kötöttáru-kereskedelem", illetve a kötőjel nélküli "megkülönböztethetetlen". Mindkét szó csupán 25 betűből áll. Természetesen ide nem vettük bele a település, illetve vasútállomás neveket, de azok többsége nem haladja meg a 25 karaktert. Azonban akadnak kivételek, ilyen a Badacsonytördemic-Szigliget állomás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése