Miként juthat vírus a számítógépbe?

Nyilvánvalóan a kérdés azt feltételezi, hogy miként juthat számítógépünkbe kártékony szoftver, melynek ugyan semmi köze sincs a biológiai értelembe vett vírusokhoz, viszont viselkedésük, kártékony hatásuk és terjedési módjukban van némi hasonlóság.

Ahogyan a biológiai vírusok, úgy a számítógépes vírusok is kétféleképpen terjedhetnek. Vagy számítógépről számítógépre, vagy valamilyen hordozón keresztül, esetünkben valamilyen adattárolón keresztül.

A vírusok számítógépről számítógépre terjedésének különféle módjai vannak, szinte program válogatja, de megkülönböztetünk klasszikus bejutási módszerekkel rendelkező fajtákat. Ilyenek a nevezetes trójai vírusok, melyek úgy fertőzik meg a rendszert, mint ahogyan a trójai faló bejutott a görögök várába. A felhasználó önként tölti le, nem tudván, hogy az egy vírus. Például egy tetszetős képernyőkímélőt vagy játékot szeretne letölteni, miközben attól függetlenül, hogy a program látszólag helyesen működik, tartalmazhat olyan program metódusokat, melyek célja a számítógép működésének befolyásolása, vagy a készítő egyéb más szándékát hivatottak végrehajtani. A pusztán károsító, illetve lassító vírusok mellett, beszélhetünk adathalász illetve támadást előkészítő algoritmusokról is. Utóbbiról akkor beszélhetünk, amikor a program az interneten keresztül érkező utasításra vár, hogy a megfertőzött kliensek egyetlen egy, például egy cég szerverét kezdjék el összehangoltan támadni.

Persze elkaphat számítógépünk internetes alkalmazásokon keresztül, akár böngészőn keresztül is. Előfordulhat, hogy a károsító kódot például egy képben rejtik el. Ez egyébként elég gyakori fertőzési forma a trójai programok mellett talán a második, ha nem az első. Vannak persze kevésbé gyakori vírusfertőzések, amikor az operációs rendszer valamely védelmi résén keresztül jut a belső hálózaton vagy az interneten keresztül valami a számítógépünkre.

A másik terjedési módszer gyakoribb a tapasztalatlanok körében. Iskolákban, nem fontos adatokat tároló közintézményeknél gyakran előfordul, hogy egy pendrive behelyezésekor azonnal megfertőződik, melyet a gyanútlan felhasználó vírusvédelemmel nem rendelkező számítógépére csatlakoztat, mely megfertőzi számítógépét, potenciális terjesztővé téve azt.

Ha biztonságban szeretnénk tudni operációs rendszerünket, fájljainkat, vagy csak nem szeretnénk havonta újra telepíteni a gépet, akkor ajánlott egy tűzfallal ellátott hatékony vírusírótót telepíteni. Mi a Nod 32, illetve ESET Smart Security programokat ajánljuk, díjnyertes eredményei, hatékonysága és főként azért, mert kevésbé foglalja le működése a számítógépet. Ez ugyan fizetős, de megéri befektetni a biztonságba. Persze vásárlás előtt lehetőségünk van kipróbálni, körülbelül egy hónapos ingyenes próbaidőt kaphatunk, ha az ESET oldalán regisztrálunk, mely a próbaverzió lejárta után is teljes értékű védelemmel látja el számítógépünket, azzal a hátulütővel, hogy nem frissíti tovább a vírusdefiníciós adatbázist, tehát onnantól nem lesz naprakész, védett az aktuális vírusok ellen. Viszont kevés az esélye, hogy egy vadi új vírust elkapjon számítógépünk.

Persze vannak ingyenes megoldások is. Ilyen például az Avast. Előfordulhat, hogy ennél van sokkal jobb elérhető ingyenes vírusirtó, ha valakinek van jó tippje, írjátok meg nyugodtan a komment szekcióba!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése