Hol tudom megnézni hogy be vagyok-e jelentve?

Manapság sokan aggódunk amiatt, hogy ha nehezen sikerült elhelyezkednünk, vajon munkaadónk teljesítette-e a munkavállaló bejelentésének kötelezettségét? Hogyan tudunk ennek utánajárni, kideríteni, hogy nem csak a fizetésünk nettó értékét kapjuk meg, de a szükséges járulékokat is fizeti utánunk a munkaadónk?

A legcélszerűbb a munkaügyi hivatalhoz fordulni, ha nagyon kétséges a dolog. Abban az esetben ha gyanúnk beigazolódna és valóban nem fizeti munkaadónk a járulékokat, akkor itt nagyobb a valószínűsége annak, hogy a további teendőkben is segítenek, például hogyan jelentsük fel a munkaadót.

Az interneten sokan párhuzamot vonnak a társadalom biztosítás érvényességével, illetve azzal, hogy amennyiben a TB-t megfelelően fizeti a munkaadónk, akkor minden bizonnyal be vagyunk jelentve, pedig ez nem feltétlenül van így. A járulékok kifizetésének kötelezettségébe nem csak a TB tartozik bele, hanem egy jó pár egyéb más járulék is. Továbbá az adóhivatal év végén értesíti ügyfeleit az elmaradó biztosítási járulékokról, illetve figyelmeztet azoknak kötelező befizetéséről. Tehát egy ravasz munkaadó, aki ezen a területen akar megvezetni, valószínűleg fizetni fogja a társadalom biztosítási kötelező hozzájárulást, hiszen itt bukhat le először. Bár tény, hogy általában azért a TB fizetése is elmarad, abban az esetben ha a munkaadó mégis a fekete foglalkoztatás útját választja.

Korábban működött egy internetes adatbázis, Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (EMMA), mely 2007. január 1-én megszűnt addigi formájában létezni. Azonban, ha lusták lennénk személyesen intézni az ügyet, vagy csak sokkal inkább kíváncsiságból mint sanda gyanúból érdeklődünk bejelentésünk iránt, akkor van rá kényelmes mód az interneten is.

Járulékfizetési adatainkat a www.magyarorszag.hu lapon tudjuk megnézni, amennyiben rendelkezünk Ügyfélkapu hozzáféréssel. Ezt az okmányirodában személyesen és díjmentesen lehet igényelni pillanatok alatt. Ugyan ebben az esetben is kénytelenek vagyunk kimozdulni, de így ha időközben munkahelyet váltanánk már nem kell újra és újra elintézni ezt a folyamatot.

Ha az ügyfélkapuban nehézségeink adódnának, íme egy kis instrukció:

Jelentkezzünk be az Ügyfélkapun a már megszerzett adatokkal. Fent láthatjuk a lehetőségeket. Válaszuk az Ügyintézés fület. Az így megjelenő oldal jobb oldalán szintén lesznek felsorolások azokról az opciókról, melyeket az emberek gyakran használnak. Itt válasszuk ki a 4. Foglalkoztatási jogviszony lekérdezése címszót. Rákattintunk, majd a következő oldalon találunk egy sárga alapon fehér írást, melynek segítségével igénybe vehetjük a szolgáltatást "Használom a szolgáltatást". Kattintsunk rá. Betöltődik az OEP honlapjának az a része, ahol le tudjuk kérni a biztosítási jogviszonyt is. Bal oldalon válasszuk ki a biztosítási jogviszony lekérdezését. Ezek után adjuk meg a szükséges adatokat (TAJ-szám stb.). Gépeljük be, majd kis várakozás után megjelenik egy lista, ahol a biztosítási jogviszonyunkat tartják nyilván. Előző jogviszonyainkat is megtalálhatjuk.

Az ügyfélkapu használatát pár óra alatt meg lehet szokni. Idővel rájön az ember a felépítésére, logikájára. Ha kiismeri magát rajta az ember, számtalan dolognak utána tud nézni. Azonban soha se felejtsünk el kijelentkezni használat után! Ne adjunk esélyt az esetleges illetéktelen felhasználásra, illetve ne internetkávézókból intézzük fontos ügyeinket.

2 megjegyzés:

  1. vagy egész egyszerűen kattintsunk ide:
    https://ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/fogljoglekerd.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos László Mácsai féle megszűnt, helyette a:
      https://ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/taj.html

      Törlés