Mi a különbség a notebook és a laptop között?

Ön gondolkodott már arról, vajon mi a különbség a notebook és a laptop között? Miért hívja valaki hordozható számítógépünket laptopnak, és miért notebooknak?

A korrekt válasz kiderítéséhez egészen a nyolcvanas évekig kell visszautaznunk az időben, amikor megszületett az igény a hordozható személyi számítógépek létrehozására. Ekkortájt kezdték megtervezni és elkészíteni az első prototípusokat, melyek közül sok még egyáltalán nem úgy nézett ki, mint ahogyan azt a mai korszerű termékeket látván gondolnánk.

Egy régi laptop, ami még egy aktatáska szerü füllel is rendelkezett

A laptopokat pontosan olyan képességekre és lehetőségekre tervezték, mint az asztali számítógépeket, de a hordozhatóság érdekében kisebbre és könnyebbre kellett tervezni őket ahhoz, hogy a felhasználók akár az ölükbe is tehessék az eszközt. Ebből az okból kifolyólag, ha akkoriban összehasonlítjuk a két eszközt, azt vettük volna észre, hogy sokkal többet tud egy laptop egy notebookhoz képest. Ez a lényeges különbség azért jött létre, mert a notebookok esetében nem csak az volt a fő szempont, hogy az adott számítógép hordozható legyen, hanem arra is odafigyeltek a tervezésnél, hogy a felhasználó ezt milyen minőségben tudja megtenni. A mobilitás érdekében a notebookokat kisebbre és könnyebre tervezték a laptopoknál, kihagyva belőlük jó néhány eszközt a cél érdekében.

Évekkel ezelőtt a notebookok kisebb képernyővel rendelkeztek a laptopokéhoz képest, kevesebb eszközt tartalmaztak. Akkoriban a laptopokban már fellelhető olyan eszközöket hagytak ki vagy helyeztek el belőlük kevesebbet, mint a merevlemez, floppy meghajtó, CD meghajtó, hangkártya, modem. Előfordult, hogy ezek az elemek nem cserélhető modulokként, hanem integrált eszközként voltak megtalálhatóak bennük.

A laptopok célja sokkal inkább az asztali számítógépeket helyettesítő lehetőségeként jelent meg a piacon, hiszen minden olyan funkciót betöltött, amire az asztali társai is képesek voltak.
NEC UltraLite Notebook

Amíg akkoriban technikailag különböző volt a két eszköz, mind méretben, mind súlyban, mind eszközökben és szolgáltatásokban, addig mára szinte alig van valami különbség. A szemléltetés kedvéért érdemes megnéznünk az 1989-be megjelent NEC UltraLite notebookot, amely az első notebookok egyike volt, ha nem a legelső. Tartalma egy processzor, 2MB memória, egy beépített modem és egy RS-232C port. Kicsivel több, mint két kilót nyomott. Ebben az időben, egy olyan laptop mint a Compaq SLT/286 természetes része volt a processzor, merevlemez, floppy meghajtó, VGA kijelző és a súlya legalább 6 kilogramm volt. A laptopok vastagsága akár a két-háromszorosa is lehetett a notebookokénak.

Compaq SLT/286 Laptop
A mai nyelvhasználatban már külföldön is sokan akár teljes értékű szinonimaként tekintenek a két szóra, azonban a felhasználás célját azért még jól jelzi a két szó. Hiszen a laptop még mindig az "ölbe való"-ra utal, míg a notebook egyfajta interaktív "jegyzetfüzetnek" érthető. Ma Magyarországon mindkét néven előszeretettel forgalmazzák, akár ugyanazt az eszközt is, ezért joggal mondhatjuk, hogy a megkülönböztető jellemek, így a szavak közti különbség is teljesen elveszett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése