Mennyibe kerül 1 köbméter víz?

A víz köbméterenkénti ára régiónként változik. A víz árat általában az előállítási, tisztítási költsége határozza meg, de sokszor egyéb járulékok, vagy az önkormányzat által kivetett egyéb adók növelhetik. Jellemző, hogy ameddig városokban a legmagasabb, addig a városoktól távolodva, vidéken a legolcsóbb a víz. Ehhez az is hozzájárulhat, hogy kisebb falvakban még nincs kiépítve csatornahálózat, melynek fenntartási költségét a várásokban szintén felszámolják és sok esetben összemossák a vízszámlával.

Ezek alapján egy köbméter víz ára 400 és 1200 forint között mozog, természetesen a bejegyzés születésének időpontjában. Az országos átlag, valahol 600 forint környékén lehet köbméterenként.

Az említett árak nem tartalmazzák a meleg víz előállításának költségét. Amennyiben villanybojlert vagy gázbojlert használunk, annak további költségeit is érdemes hozzászámolni, ha lakásvásárlásban, vagy költözésben hosszútávra gondolkodunk.

A víz ára korábbi statisztikákat alapul véve, Budapesten a legmagasabb, nem csak országos, de világ szinten is. A budapesti köbméterenkénti ár körülbelül második egy vízár toplistán, ahol a pesti árakat csak egy amerikai város tudja felülmúlni. Azonban előfordult már Magyarországon, hogy más településen drágább volt a víz mint a fővárosban. 2010-ben a DVR Zrt. magasabb árral számlázott a Balaton környékén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése